ELOKSIRANJE METALARAL kartaEloksiranje (elektrolitsko oksidiranje) je postupak kojim se s pomoću električne struje na predmetima od aluminijuma i od njegovih legura proizvodi sloj aluminijum oksida, koji ih može štititi od korozije i habanja; može služiti kao električni ili toplotni izolator, ili kao podloga za zaštitne premaze boja i lakova. Taj se sloj oksida može bojiti organskim bojama, tako da služi i kao ukras. Postoji veliki broj modifikacija toga postupka, ali se svi zasnivaju na tome da se u jednom elektrolitskom rastvoru aluminijski predmet učini anodom, pa se oksidira elektrolitski razvijenim kiseonikom.

Eloksiranje se zasniva na elektrohemijskoj metodi anodne oksidacije. U tom postupku aluminijum se presvlači jednim tankim slojem oksida (debljine oko 1 mikrometar) čime se štiti od dalje oksidacije. Međutim ta debljina sloja nije dovoljno debela i dekorativno nije prihvatljiva, pa se aluminijumski profil podvrgava obradi fazne oksidacije u kojem se debljina zaštitnog sloja povećava na 12 do 30 mikrometara. Ovaj postupak se obavlja na posebnim postrojenjima u kojima su postavljene kade dubine i do 2,5 m. Kade su napunjene hemikalijama koje učestvuju u postupku eloksiranja. Između svake kade nalazi se voda za ispiranje.

Faze eloksiranja:
-mehanička priprema četkanjem profila (u uređajima sa kružnim četkama od tankih žica od nerđajućeg čelika)
-odmašćivanje deterdžentima na temperaturi od 65 do 750C u trajanju od 10 minuta
-odmašćivanje u mineralnoj sodi (natrijum hidroksid) na temperaturi od 40 do 600C u trajanju od 5 minuta
-neutralizacija u azotnoj kiselini
-anodizacija u sumpornoj kiselini na temperaturi od 180C u trajanju od 50 minuta
-bojenje u tečnosti za dobijanje nijanse eloksaže - ovaj postupak se preskače ukoliko se traži boja eloksiranja u prirodnoj boji aluminijuma
-zatvaranje pora ili silitiranje (hladno i toplo), oko 3 minuta

Četkanjem se odstranjuju prirodni oksidi, odmašćivanjem i nagrizanjem otvaraju se pore, a anodizacijom se stvara tanki sloj aluminijum oksida po konfiguraciji pora. Ukoliko je potrebno bojenje ono se vrši taloženjem nekog metala u dno pore. Završni korak je silitiranje kojom se pore potpuno zatvaraju.

Anodizacija

Anodizacija se vrši u elektrolitu koji se sastoji od sumporne kiseline rastvorene u vodi. U ovom se koraku pusti jednosmerna struja na aluminijum tako da je aluminijum pozitivna elektroda, a negativna elektroda je neki drugi odgovarajući metal. Zbog prolaza električne struje, sumporna kiselina se počinje razlagati. Kvalitet anodnog sloja zavisi od kvalitete aluminijuma Al99,5 (legure AlMgSi 0,5, AlMg1, AlMg3), koncentracije elektrolita, temperature i jačine struje. Kontrola ovih elemenata se prati računarom i ispravljačem. Kada se postigne odgovarajuća debljina sloja ispravljač se automatski isključuje a podaci se zapisuju i određen je kvalitet eloksiranja.

Površinski sloj se pretvara u staklasto kristalnu prevlaku. Preporučena debljina za aluminijumske profile od kojih se izrađuju prozori i vrata je 20 mikrometara, tanji slojevi su nedovoljno otporni na habanje i trošenje, deblji slojevi pucaju kod savijanja profila. Tonovi eloksaže se kreću od prirodne boje aluminijuma do boje bronze i crne. Moguće je bojenje u zlatnim tonovima ali je ono manje postojano. Posebnim postupcima moguće je dobiti tonove plave, crvene i zelene boje ali se one retko upotrebljavaju zbog visoke cene. Bojenje se vrši neorganskim pigmentima na bazi kobalta, mangana.

Eloksirani aluminijum je veoma otporan na kiseline, ali je neotporan na baze. Posebno valja voditi računa da na površini eloksiranog profila ne ostane npr. kreč za bojenje zidova jer su moguća oštećenja. Oštećenja eloksiranja se izuzetno teško mogu otkloniti.

KOMARNICI
Komarnici su zdrava i trajna zaštita od komaraca i ostalih insekata. Mreža je napravljena od fiberglasa (staklenih vlakana). Ne rđa i ne menja boju ...

GARAŽNA VRATA
Poseban deo širokog asortimana proizvoda firme "Alumile" su industrijska garažna vrata. Izrađuju se od najkvalitetnijih aluminijumskih profila i panela ...

ALUBOND
Alubond je širom sveta poznat brend aluminijumskih kompozitnih panela koji je proizveden sa glavnom idejom da bude građevinski materijal novog doba ...

KONTAKT

"ALUMILE" D.O.O.
35223 VELIKI POPOVIĆ - SRBIJA
Ogranak: Čočetova 1, 35000 Jagodina
035/621-744 (proizvodnja)
035/621-432 (kućni)
063/624-655 (mobilni)
063/70-523-70 (mobilni)
e-mail: alumilevp@gmail.com